Hur påverkar att komma i tid vår stress

By on 2016-12-13

Tid och vår stress, hur påverkar vår upplevelse av att komma i tid känslan av stress?

1475375934_10

När det gäller att komma i tid, så har vår västerländska underliggande stress skapat ett nytt sätt att se på tid. Att vara i tid innebär med svenska ögon att vara på avtalat ställe ca 10-15 minuter tidigare än bestämt. Har du tänkt på att: om du kommer precis i tid och är punktlig så är det många personer som kollar på klockan och säger något i stil med – Det var precis att du hann! Eller: vilken tur att du kom nu, jag höll på att tro att du inte skulle komma. Och då är det lätt att tänka: VA??? Vi bestämde ju denna tiden, inte för en kvart sen.

Många människor har även lätt för att slänga både skuld och skam mot andra människor i sådana situationer. Och eftersom vi är många i världen som vill vara andra till lags, vi vill komma överens, så tar vi naturligtvis ofta med oss känslan av skuld och skam. Vi bär den vidare i livet, med stolthet över att vi ”tog vårt ansvar”.

Ansvar är ett ord som många använder med en laddning av skuld och skam i, istället för att reflektera över kraften det finns i ordet ansvar. Om man smakar på ordet lite och funderar på vilka mängder av positiva aspekter det finns i ordet ansvar så kan du lätt känna en kraftten i ordet VAL. Att ha ansvar är att kunna få möjlighet till att göra olika former av val.

Tillbaka till resonemanget kring tid.

Ofta handlar uppfattningen om tid i själva verket om förväntningarna som du har och inte på själva tiden. Tiden är en exakt tidpunkt medan dina förväntningar på när den andra bör eller ska dyka upp handlar om din uppfattning och dina tankar om hur du vill förhålla dig till konceptet TID.

Så vad händer i dig om du väljer ett annat perspektiv att se på tid?

Om du tar med dig som övning att vara punktlig istället för ”långt i förväg”, dvs 10-15 minuter innan. Öva gärna på det, var uppmärksam och medveten om vad som sker i dig, reflektera över vilka tankar som kommer och hur det påverkar dig att ha en annorlunda inställning – en annan attityd.

Sen går det också fundera på vem de där 10-15 minutrarna tillhör…
Är det din tid? Min tid? Vår gemensamma tid?
Eller är det helt enkelt ställtid som gör att våra hjärnor och vår kropp ställer om sig för att vara redo för det där mötet med dig. För att kunna vara helt närvarande – fullständigt härvarande!

Om det är mötestid även det, hur kommer det sig att vi inte bokar in mötet en kvart tidigare isåfall? Hur kommer det sig att vi inte kommunicerar den ofta outtalade överenskommelsen? För vi alla tänker olika och har skilda sätt att se och förhålla oss till begreppet Tid.

Avslutningsvis vill jag skicka med dig en fråga som kan hjälpa dig att fortsätta reflektera över begreppet TID:
Vad är viktigt för dig i att förhålla sig till tid?

Läs gärna mer om ställtid här.

Vill du lära dig att förhålla dig till tid för att skapa mindre stress så kan du klicka in och läsa mer här.

Posted in: Uncategorized
Återställ lösenord
Ange din e-postadress. Du kommer få ett nytt lösenord på e-post.